· 

Nieuwe Muziek #1

Afgelopen vrijdag kwamen er een hoop toffe nummers uit. De manier waarop ik naar deze nieuwe muziek kijk heeft te maken met de bruikbaarheid ervan. Hieronder kies ik er drie uit om met jullie te delen.

Zo is 'Het is klaar' van Anouk een perfecte manier om mijn leerlingen kennis te laten maken met een nummer in 6/8 maat. De meeste popliedjes staan namelijk in een 4/4 maat.  Het verschil is goed hoorbaar, bij 6/8 maat liedjes wil je graag heen en weer schommelen. Een muzikant telt in dit geval tot zes. Normaal gesproken is dit meestal tot vier. Het valt mij op dat steeds meer artiesten durven te wisselen van maatsoort. Een recent ander voorbeeld is Ed Sheeran's Perfect die ook in een 6/8 maat staat. 

Vaak genoeg komen er 'nieuwe' nummers voorbij die toch vrij bekend in de oren klinken. Afgelopen vrijdag was het weer eens raak met 'Verleden Tijd' van Lil' Kleine en Fenna. Een combinatie van veel autotune, een beat en andere instrumenten geven het nummer een originele tint. Toch is er veel tekst en melodie gebruikt van 'Onderweg' door Abel. 
Laten we hopen dat Lil' Kleine en Fenna genoeg credits geven aan het origineel ;)

'Glow' van Gavin James is het laatste nummer die ik even wil uitlichten. Of dit lied hoog gaat eindigen in de hitlijsten valt te betwijfelen, maar de sfeer viel wel meteen op. Het bijzondere effect dat direct te horen is in het begin, lijkt wat weg te hebben van een DJ effect. Echter wordt dit in 'Glow' gecombineerd met een elektrische gitaar. Het zorgt bij mij in ieder geval voor een origineel geluid. 

Had ik hier andere nummers moeten bespreken? Laat het weten in de comments.

Write a comment

Comments: 0